Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Framtidens största problem i Stockholm

2016-02-05 14:21
Söder Mälarstrand i Stockholm. Foto: imago/imagebroker/All over press

De flesta av Stockholms invånare är nöjda med att leva i huvudstaden men det finns ett område som oroar mer än något annat, enligt Europabarometern 2015.

Överlag anser 97 procent av Stockholmsborna att de är nöjda med staden de bor i. Det är delad tredjeplats i undersökningen Quality of Life in European cities 2015, som Affärsvärlden tagit del av. Mest nöjda med sin stad är invånarna i Oslo och Zürich (99 procent). Minst nöjda är invånarna i Rom (19 procent). Undersökningen genomfördes maj-juni 2015.

Stockholmarna är även väldigt nöjda med sin finansiella situation (90 procent). De är också positiva till stadens säkerhet, tillgång till allmänna platser, byggnaders utseende, möjligheter att hitta ett jobb, närvaron av invandrare och om det går att lita på andra människor.

Kollektivtrafiken och utbudet av sportsliga aktiviteter är Stockholmarna inte lika nöjda med. När det gäller integrationen av invandrare hamnar Stockholm också i botten. Endast 38 procent anser att integrationen fungerar bra.

Det stockholmarna ogillar mest med staden är bostadsmarknaden. Endast 9 procent av invånarna anser att det är lätt att hitta en bostad till ett någorlunda bra pris i Stockholm. Det är sämst i klassen efter Paris, München och Genève.

På frågan vilket problem som invånarna tror blir störst i staden framöver, hamnar bostadsmarknaden också i topp. Hela 61 procent av stockholmarna sätter bostadsmarknaden som problemområde nummer ett.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom