Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Guds hus blir bostad

2011-12-01 13:23
Örja Kyrka i Landskrona kommun kan snart bli privatbostad. Kyrkan avhelgades 2005.

Den sista vilan blir för många på kyrkogården. Men en privatperson tänker flytta in tidigare än så och gör därför om Örja kyrka till privatbostad, skriver Helsingborgs Dagblad.

Landskrona församling ville riva Örja kyrka och lämnade således in en ansökan till länsstyrelsen om tillstånd.

Men i våras dök en privatperson upp som en räddande ängel och frågade om han kunde köpa kyrkan för att göra om byggnaden till en bostad.

Nu verkar det som att hans planer blir verklighet. Kyrkan blir därmed en av ytterst få kulturminnesskyddade kyrkor i Sverige som används som privatbostad.

– Vi kommer att lämna in en ansökan till stadsbyggnadsförvaltningen om bygglov för ändrad användning. Men de speciella omständigheterna gör att det är en hel del detaljer som måste redas ut först, vi har en diskussion med förvaltningen, säger kyrkoherden Bengt Karlgren till HD.

Men köparen får inte bygga om hur som helst. Särskilda restriktionen föreligger och kyrkogården är fortfarande i bruk.

– Och man får räkna med att folk kommer och besöker sina gravar. Att bo mitt på en kyrkogård är inte vanligt sett från svenska förhållanden, men i flera andra europeiska länder är det inget konstigt alls. Jag har inga problem med det, säger Bengt Karlgren till HD.

Försäljningspriset är hemligt och även om stadsbyggnadsförvaltningen säger ja måste länsstyrelsen också ge sitt godkännande.

– Vi har inte fått någon formell ansökan, men jag känner till diskussionen som pågår och jag ser det inte som omöjligt att kyrkan blir bostad, säger länsantikvarie Thomas Romberg till HD.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom