Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här har bopriserna stigit minst de senaste tio åren

2017-06-27 08:53
Foto: Jerker Norlander / IBL Bildbyrå

En fjällkommun och en kustkommun. Där har priserna på lägenheter respektive villor stigit minst de senaste tio åren, enligt en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

Jämtländska Åre är den kommun i Sverige där priserna på bostadsrätter gått upp minst under den senaste tioårsperioden, enligt fastighetsmäklarföretaget. Trots den kanske mindre smickrande förstaplatsen har prisökningen varit 47 procent. På andra plats kommer Helsingborg med 59 procents prisökning under perioden, följt av Malmö på 61 procent.

– Det beror sannolikt på att priserna i Åre hade ett högt utgångsläge, för att vara en fjälldestination, redan när den här expansiva perioden började. Åres attraktion beror inte minst på att det är enkelt att ta sig dit med bra kommunikationer, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt Ilic finns motsvarande förklaring till att Helsingborg ligger där den gör på listan. Staden har länge varit regionalt attraktiv med ett relativt högt prisläge.

När det gäller villor har den minsta prisuppgången varit i Ronneby. Där har uppgången stannat vid 26 procent för de senaste tio åren. Blekingekommunen följs tätt av de två Skånekommunerna Åstorp, plus 27 procent, och Höör, plus 28 procent.

– Ronneby är en ort där infrastrukturen behöver utvecklas för att underlätta pendling. Att det är olika orter som figurerar när det gäller villor och bostadsrätter beror generellt på det låga utbudet av villor i attraktiva lägen. Det byggs villor och radhus men inte i så stor grad som skulle önskas, säger Ilic.

Den kommun där bostadsrättspriserna stigit mest de senaste tio åren är Borlänge. Där har priserna hoppat upp 369 procent. När det gäller villapriser har den största ökningen, plus 115 procent, ägt rum i Danderyd.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom