Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Härdsmälta på Kinas bomarknad"

2011-12-30 07:48
Kineser protesterar utanför huvudkontoret till ett bostadsbolag i Shanghai. Protesterna gäller de rabatter som bolag gett på nyproducerade bostäder. Själva har de betalat fullpris för sina egna bostäder alldeles nyligen och vill ha ekonomisk kompensation. Foto: Scanpix

Den kinesiska fastighets- och bostadsmarknaden befinner sig i en hårdsmälta och skadan sprider sig, rapporterar South China Morning Post.

Kina har brottats länge med skenande bostadspriser. För att förhindra spekulationsköp av bostäder har man bland annat begränsat bankernas utlåning och i 46 av Kinas städer får man endast köpa två lägenheter per hushåll.

De nya reglerna har fått försäljningen att rasa med runt 70 procent och ett priskrig har brutit ut mellan bostadsbyggarna som vill öka sina kreditbuffertar.

Samtidigt faller priserna på bostäder med upp emot 50 procent. Prisfallet på fastigheter börjar nu sprida sig till Kinas och övriga världens underleverantörer av cement, stål, koppar och andra byggmaterial.

Bortsett från en kort nedgång under 2008 är detta den första prisraset sedan bostadsmarknaden kommersialiserades år 1998, skriver South China Morning Post.

Bostadsbolag som China Vanke och China Overseas Land och Investment har nu sänkt priserna på nyproducerade bostäder med en tredjedel. Mindre aktörer har samtidigt börjat sälja nyproducerade objekt för priser som ligger under deras egna produktionskostnader.

Det har retat upp bostadsköpare som enligt South China Morning Post har stormat bostadsbolagens försäljningskontor i bland annat Peking. Köparna är arga för att bostadsbolagens reor på nyproducerade lägenheter har sänkt värdet på deras bostäder som de i sin tur har köpt till fullpris. Nu kräver de kompensation.

— Vi förstår hur köparna känner sig när deras investeringar har fått en törn efter att priserna fluktuerat. Men vi måste följa marknadsekonomiska principer eftersom detta är enda sättet att uppnå en sund och ordnad utveckling av marknaden, säger bolaget China Vanke i ett uttalande.

Enligt Samsung Securities Asienavdelning finns det runt 60 000 fastighetsbolag på det kinesiska fastlandet. En siffra som de beräknar dalar till 40 000. Konkurser och fusioner tros bidra till raset.

— En kall vinterkyla väntar fastighetsmarknaden i Kina, säger David Ma, chef för Hon Kwok Projekt Management.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom