Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Het marknad för danska sommarhus

2017-06-22 12:57
Foto: E. Petersen / Alamy/IBL

Över 1 000 fritidshus såldes i Danmark i maj - en nivå som inte skådats sedan före finanskrisen för runt tio år sedan.

Jämfört med maj 2016 är det en försäljningsökning med ungefär 40 procent, visar siffror från bostadsportalen Boligsiden.dk.

Försäljningen av fritidshus tog fart när folketinget ändrade regler för fritidshusägare, rapporterar Ritzau. Sedan den 1 maj i år har det blivit billigare att låna pengar för att köpa ett sommarhus eftersom den så kallade realkreditbelåningen för lån till fritidhus ökade från 60 till 75 procent. Dessutom får pensionärer numera bo i sina fritidshus året runt om de har ägt huset i ett år, jämfört med tidigare då de skulle ha ägt huset i åtta år.

Näringsminister Brian Mikkelsen, från Det Konservative Folkeparti, är glad över den explosionsartade försäljningsökningen.

– Det är väldigt glädjande att vi lyckats få mer fart i fritidshusområdena, där det funnits många hus som legat till försäljning under lång tid. Det främjar också omsättningen hos lokala hantverkare som ska renovera en del av husen och hos affärer samt restauranger, säger han till Ritzau.

Marknaden för sommarstugor är het i stora delar av Danmark, men i Knebel på halvön Mols i Jylland är försäljningsuppgången störst med en ökning på 62 procent i maj jämfört med samma period i fjol. På topplistan finns också Holbæk på Västsjälland, Blåvand i Västjylland, Otterup på norra Fyn och Hornbæk på Nordsjälland.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom