Höga förväntningar på stigande bostadspriser

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna ökar något enligt SEB:s boprisindikator som steg till 66 i juni från 65 i maj.

”Boprisförväntningarna är stabila på en mycket hög nivå. Siffran för juni är bara två enheter lägre än rekordnoteringen från mars i år (68) och visar att turerna kring till exempel ett reglerat amorteringskrav verkar ha mycket liten påverkan på svenskarnas syn på bostadsmarknaden”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade hushållen svarar 75 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 73 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 9 procent (8).

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,20 procent om ett år, mot 0,28 procent vid förra undersökningen.

”Trenden att hushållen successivt sänker sina reporänteförväntningar fortsätter. Gapet mellan hushållens och den övriga marknadens bedömningar minskar därmed, även om det fortfarande är betydande”, säger Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 5 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, mot 4 procent föregående månad.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.