Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

K-märkt kändisvilla i unik försäljning

2012-08-16 13:22

För första gången på 80 år säljs nu de tre Djurgårdsbostäderna, där bland annat tändstickskungen Ivar Kreuger med familj har bott en gång i tiden.

Lilla skuggan vid Värta-stranden på Djurgården i Stockholm. Här låg från början en kunglig jaktstuga fram till år 1787 när hovsekreteraren J Platin lät uppföra en lantlig gård här.

1790 köptes den av Helena Quiding som lät döpa om den till Heleneberg efter sin mamma Helena Berg.

Helena Quiding var en nära vän till Carl Michael Bellman som skrev visor om sitt umgänge med Helena Quiding. Bland annat tror experterna att epistel n:o 71, 80 och 82 är inspirerade av sommarstället Heleneberg.

Quiding är inte den enda kända ägare genom historien. Här har också arkitekten F W Scholander och professor Julius Kronberg samt finansmannen Ivar Kreuger bott med sina respektive familjer.

Det är också Ivar Kreuger som har satt den nuvarande prägeln på gården. Nu är Lilla Skuggan till salu igen. Det är första gången på 80 år. Se annonsen här!

Mäklaren Vackra hem fastigheter sköter försäljningen till de tre k-märkta bostäderna som mäter 276, 133 respektive 77 kvadratmeter. Till bostäderna hör också en sjöbod på 20 kvadrat.

- Det var en riktigt wow-känsla att komma in i huset. Jag tror aldrig jag sett något liknande. Det är så obeskrivligt vackert, säger mäklaren Agneta Vestersköld till Affärsvärlden.

Den nuvarande ägaren har avböjt att kommentera försäljningen. Priset är än så länge också okänt.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom