Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Läge att pruta

2014-07-11 08:26
Foto: Jessica Gow / TT

Riksbankens sänkning av reporäntan förra veckan har resulterat i räntefest hos banker och bolåneinstitut. För dem med rörliga lån är det guldläge att se om sitt hus.

Innan du börjar förhandla, ta ställning till om det är värt att flytta andra tjänster för att få rabatt, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

– Ju mer attraktiv du är som kund, desto mer anstränger sig banken att erbjuda ett attraktivt erbjudande.

Tänk även över om det passar dig att bli helkund och få paketpris på alla bankaffärer eller ta det billigaste priset för varje tjänst hos olika leverantörer.

Prata med flera

Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarna, anser att den som har en belåningsgrad under 75 procent bör kunna förhandla sig till en fördelaktig ränta.

– I det läget är bankens risk mycket låg och hushållet en kassako.

I en förhandling, peka på fakta som styrker den låga risken, som att du saknar betalningsanmärkningar eller är två som förvärvsarbetar. Prata med flera banker inför omläggningen av ett lån.

– Man ska inte betrakta banken på annat sätt än hur man betraktar sin livsmedelsaffär.

Den genomsnittliga 3-månadersräntan ligger i dag på 2,43 procent, vilket är densamma som den genomsnittliga ettårsräntan. Den lägsta förhandlade 3-månadersräntan ligger på 1,84 procent på SEB.

Statliga SBAB sänkte 3-månadersräntan med 0,24 procent efter Riksbankens ränteskräll. Men för kunder som vill förhandla till sig en lägre ränta än 2,42 procent är det stopp.

– På SBAB har vi en modell för att få en ränta som sätts utifrån hur stort lån du har och hur hög belåningsgraden är. Den får alla, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Låga sparräntor

Risken att tappa kunder till en konkurrent tror han vägs upp av att SBAB inte ställer krav på att kunden ska teckna andra tjänster hos banken.

Samtidigt som bankerna gärna skryter med sina låga boräntorna håller de tyst om att sparräntorna också sänkts, i vissa fall till noll procent.

Hos storbankerna erbjuds en småsparare mellan 0,05 och 0,3 procent ränta på ett konto med fria uttag.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom