Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lågt förtroende för mäklare

2015-02-06 06:50
Foto: TT

Det redan låga förtroendet för fastighetsmäklare sjunker, visar en ny mätning.

När frågan om kårens anseende ställdes föreställde sig de flesta en medelsnygg, rik, trendig mäklarman med BMW.

– Det är en trist nidbild som delvis är förlegad. Till exempel är vi snart fler kvinnor än män, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån som har beställt undersökningen.

Endast 6 procent av svenskarna har högt förtroende för fastighetsmäklare, vilket är en nedgång från 8 procent 2013. Nykvist tror att det sjunkande förtroendet beror på ett missnöje mot de stigande priserna på marknaden. Men bland dem som faktiskt anlitar mäklare är förtroendet högre, säger Nykvist.

– För att nå långsiktig framgång som mäklare så måste du vara otroligt jordnära, pålitlig och redig - vem vill ha att göra med en dryg mäklare?

I undersökningen ställdes även frågor om vad man associerar med en mäklare. Resultatet: En medelsnygg man mellan 30 och 39 år med en traditionell men trendig klädstil. Han kör en BMW. Är driven, social och pratglad. Lite rikare - men inte smartare - än genomsnittet.

I förtroendebotten utefter yrke ligger även politiker och bilhandlare, som endast 3 procent har högt förtroende för. I toppen finns läkare med 52 procent och poliser med 50 procent.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom