Länsförsäkringar: Marknaden är överhettad

Klivet in på bostadsmarknaden har försvårats ytterligare med tanke på bolånetaket och amorteringskraven och Länsförsäkringar varnar nu kunderna för att dras med i budgivningar utan att ta hänsyn till ett framtida ränteläge.
Länsförsäkringar: Marknaden är överhettad - bostad-affarsvarlden-soc-700_binary_6865618.jpg
Generösare regler kring andrahandsuthyrning skulle öka möjligheterna till bostad för de som inte kan köpa eller har stått i kö hos Bostadsförmedlingen i 15 år.

I Länsrapporten har Länsförsäkringar analyserat hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i Stockholms län.

För den som vill bo på 50 kvadrat i Vasastan och sparar 10 procent av sin disponibla inkomst tar det nära 27 år att få ihop till kontantinsatsen, visar Länsförsäkringars rapport. Den som vill ha en lägenhet i Vasastan inom fem år får spara nära 30 procent av sin disponibla inkomst.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger Maths Alvfalk, försäljningschef Bank och Fastighetsförmedling på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande, och manar till försiktighet:

– Det är viktigare nu än tidigare att göra noggranna beräkningar på vad man klarar av. Det är också viktigare än tidigare att inte dras med i budgivningar och poängterar att den som går i bostadsköpartankar nu ska vara medveten om det ”extremt låga ränteläget” och verkligen tänka efter om privatekonomin klarar en uppgång av bostadsräntor till mellan 7 och 8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.