Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Mäklare vill ha betalt för osålda bostäder

2012-02-09 08:41

Sveriges fastighetsmäklare vill börja ta betalt för osålda lägenheter och villor, rapporterar Sydsvenskan.

Luften har gått ur bostadsmarknaden. Utbudet ökar, priserna minskar och objekten blir allt svårare att sälja.

Stockholmsmäklaren Felipe Martinez gick i veckan ut och sågade branschens lönesystem med provisionsbaserad lön på sin blogg.

Enligt honom har många mäklare tjänat 20 000 kronor i månaden före skatt under det senaste halvåret. Nu vill han se högre grundlöner.

”Varför är det då ett problem med enbart en rörlig del i just vår bransch? Jo, för att pga. den ekonomiska stressen man har utan en garanterad grundlön så forcerar många mäklare igenom affärer för att få överhuvudtaget få någon lön.”, skriver Felipe Martinez i sin blogg.

I dag meddelar Mäklarsamfundet att man tänker se över hela arvodessystemet för bostadsmäklare. Tidigare har man haft som praxis att inte ta betalt av säljaren förrän bostaden är såld. Något som nu kan komma att ändras.

– Det pågår en diskussion om att ändra den principen. Vi får se hur marknaden utvecklar sig. Vi vill gärna få täckning för våra kostnader, säger Mattias Larsson, regionchef på Bjurfors i Skåne till Sydsvenskan.

Enligt uppgift tackar nu fler och fler mäklare nej till att sälja bostäder som ligger i fel stadsdel, fel väderstreck eller med stora renoveringsbehov. Vanligast är dock att man tackar nej på grund av att säljaren vill ha för mycket betalt.

– Vi tackar nej om kunderna har för höga förväntningar. Om de vill chansa och se om det alls går att sälja får de vända sig till någon annan, säger Simon Falke på Erik Olson Fastighetsförmedling till Sydsvenskan.

Fotnot: Det finns idag 6 730 registrerade fastighetsmäklare i Sverige. Det är 34 procent fler än för bara sju år sedan, enligt Sydsvenskan.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom