Mäklarna tror på högre fastighetspriser

Fastighetsmäklarna har blivit mer positiva och för tredje månaden i rad ökar andelen som tror på stigande priser.

Andelen mäklare som tror på nedgång går ned samtidigt ned. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

Undersökningen rör de senaste fyra veckorna. Utsikten är tre månader. 

Idag tror 19 procent att priserna skall ned, upp från tidigare 24 procent, och 36 procent att priserna skall öka, upp från 27 procent. 

Samtidigt tror 45 procent på stillastående priser, mot 49 procent förra mätperioden. Mäklarnas bedömning ligger i princip på samma nivå som förra året.

– En del i bedömningen är troligen säsongsrelaterad. Det är vår och vi går in i högsäsong då många vill både köpa och sälja bostad och vi får signaler från våra medlemmar om att efterfrågan ökar. Det blir intressant att se statistiken nästa månad för när vi tittar på senaste veckan så ser vi tendenser till att andelen som bedömer prisuppgång fortsätter öka, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar och fortsätter. 

– Vi har fortsatta utmaningar framför allt gällande bostadsrätter i Stockholm och särskilt nyproduktion. Vi har en särskilt utsatt grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden på grund av amorteringskravet och det har slagit hårt mot bostadsrätter. Vi vet också att folk sitter fast i sina bostadsrätter för att de har tappat i värde och det i sig medför inlåsningseffekter, avslutar Jenny Stenberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets