Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklarna tror på högre fastighetspriser

2019-04-08 07:41
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fastighetsmäklarna har blivit mer positiva och för tredje månaden i rad ökar andelen som tror på stigande priser.

Andelen mäklare som tror på nedgång går ned samtidigt ned. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

Undersökningen rör de senaste fyra veckorna. Utsikten är tre månader. 

Idag tror 19 procent att priserna skall ned, upp från tidigare 24 procent, och 36 procent att priserna skall öka, upp från 27 procent. 

Samtidigt tror 45 procent på stillastående priser, mot 49 procent förra mätperioden. Mäklarnas bedömning ligger i princip på samma nivå som förra året.

- En del i bedömningen är troligen säsongsrelaterad. Det är vår och vi går in i högsäsong då många vill både köpa och sälja bostad och vi får signaler från våra medlemmar om att efterfrågan ökar. Det blir intressant att se statistiken nästa månad för när vi tittar på senaste veckan så ser vi tendenser till att andelen som bedömer prisuppgång fortsätter öka, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar och fortsätter. 

- Vi har fortsatta utmaningar framför allt gällande bostadsrätter i Stockholm och särskilt nyproduktion. Vi har en särskilt utsatt grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden på grund av amorteringskravet och det har slagit hårt mot bostadsrätter. Vi vet också att folk sitter fast i sina bostadsrätter för att de har tappat i värde och det i sig medför inlåsningseffekter, avslutar Jenny Stenberg.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom