Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklarnas boprisförväntningar stiger

2019-10-02 13:54
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En ökad andel av fastighetsmäklarna räknar med stigande bostadspriser, både på bostadsrätter och småhus.

Det visar Mäklarsamfundets kvartalsvisa undersökning Mäklarinsikt, enligt ett pressmeddelande.

"Majoriteten av fastighetsmäklarna tror på en stabil utveckling under årets sista kvartal. Samtidigt kommer allt fler signaler om att bostadsmarknaden börjar ta fart igen. Det syns inte minst i att många av våra medlemmar tror på relativt snabba försäljningar av både småhus och bostadsrätter och i att budpremien börjar klättra uppåt", säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

På bostadsrättsmarknaden räknar nu 23 procent av mäklarna med stigande priser under det fjärde kvartalet, en ökning från 20 procent föregående kvartal. 12 procent räknar med sjunkande priser, ned från 13 procent. Övriga 65 procent tror på oförändrade priser.

På småhusmarknaden räknar 27 procent av mäklarna med stigande priser, en ökning från 22 procent. 6 procent tror på sjunkande priser, ned från 7 procent föregående kvartal. 66 procent räknar med oförändrade priser.

Vad gäller efterfrågan stiger andelen som tror på ökad efterfrågan på bostadsrätter något, till 27 procent från 26 procent föregående kvartal. Andelen som tror på minskad efterfrågan sjunker till 11 från 16 procent.

Samtidigt är det nu färre mäklare som räknar med ett ökat utbud, 27 procent mot tidigare 30 procent. Andelen som tror på ett minskat utbud sjunker också, till 12 procent från 16 procent.

På småhusmarknaden tror 30 procent av mäklarna på ökad efterfrågan under det fjärde kvartalet, en minskning från 32 procent. Andelen som tror på minskad efterfrågan sjunker till 9 från 11 procent.

Samtidigt sjunker andelen som tror på ett ökat utbud av småhus till 19 procent, från 31 procent. Andelen som räknar med ett minskat utbud stiger, till 21 procent från 17 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom