Mäklarpanel pekar på oförändrade bostadspriser

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att den största andelen av mäklarna tror på oförändrade priser för såväl bostadsrätter som villor under 2015, tätt följt av de som tror på fortsatt stigande priser.

Det framgår av ett pressmeddelande.

När det gäller bostadsrätter tror 49,3 procent att priserna kommer vara oförändrade nästa år samtidigt som 47,1 procent tror på uppgångar. När det gäller villor tror majoriteten, 52,3 procent, på oförändrade priser medan 42,9 procent tror på en uppgång.

Mäklarna förutspår att amorteringskrav, bostadsbrist och snabba försäljningar kommer att prägla marknaden under nästa år. Svaren i undersökningen visar även att det är stor fördel för säljarna på marknaden just nu.

“Den sammantagna bilden är oförändrade eller svagt stigande priser under nästa år vilket känns naturligt efter den väldigt heta marknad som varit i år. Många av mäklarna refererar till att amorteringskravet kan dämpa efterfrågan och priserna något. Samtidigt som många tar upp bostadsbristen som en faktor som håller priserna uppe. I Malmö, där priserna släpat efter, tror flest mäklare att priserna kommer gå upp. Och i Stockholm, där vi haft stora prisökningar, tror fler att priserna inte fortsätter att stiga, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.