Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mäklarpanel pekar på oförändrade bostadspriser

2014-12-19 08:12
Bostadsvisning. Foto: TT

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att den största andelen av mäklarna tror på oförändrade priser för såväl bostadsrätter som villor under 2015, tätt följt av de som tror på fortsatt stigande priser.

Det framgår av ett pressmeddelande.

När det gäller bostadsrätter tror 49,3 procent att priserna kommer vara oförändrade nästa år samtidigt som 47,1 procent tror på uppgångar. När det gäller villor tror majoriteten, 52,3 procent, på oförändrade priser medan 42,9 procent tror på en uppgång.

Mäklarna förutspår att amorteringskrav, bostadsbrist och snabba försäljningar kommer att prägla marknaden under nästa år. Svaren i undersökningen visar även att det är stor fördel för säljarna på marknaden just nu.

"Den sammantagna bilden är oförändrade eller svagt stigande priser under nästa år vilket känns naturligt efter den väldigt heta marknad som varit i år. Många av mäklarna refererar till att amorteringskravet kan dämpa efterfrågan och priserna något. Samtidigt som många tar upp bostadsbristen som en faktor som håller priserna uppe. I Malmö, där priserna släpat efter, tror flest mäklare att priserna kommer gå upp. Och i Stockholm, där vi haft stora prisökningar, tror fler att priserna inte fortsätter att stiga, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom