Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Många stockholmare har inte råd med nyproduktion

2019-02-22 09:26
Foto: TT

En utmaning för bostadsutvecklarna i Stockholm är att många inte har råd att efterfråga nyproducerade bostäder. Endast i tre kommuner i Stockholms län var medelinkomsten tillräcklig för att klara de inkomstkrav som ställs för att kunna köpa en genomsnittlig bostadsrätt som säljstartade i kommunen under 2018.

Det visar Svensk Nyproduktions årsrapport över Stockholms nyproduktionsmarknad 2018, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vår sammanställning visar att det finns en påtaglig skillnad mellan betalningsförmåga och pris för de bostäder som säljstartat i Stockholms län. Detta är en av många aspekter som är del av förklaringen till den avtagande försäljning som präglade 2018 på flera håll i länet", säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

Endast i tre kommuner - Huddinge, Sollentuna och Tyresö - ligger inkomstkraven för att ha kunna köpa en nyproducerad bostadsrätt i nivå med kommuninvånarnas medelinkomst. I alla övriga kommuner krävs en inkomst över medel.

"Med detta i beaktande samt hög konkurrens mellan snarlika nyproduktionsprojekt blir utmaningen för bostadsutvecklarna att sälja bostäder i önskad takt. Kundgrupperna som har råd att finansiera nyproduktion är i vissa kommuner betydligt mindre än vad som skulle behövas", säger Jesper Höök.

Han påpekar att ett stort antal nya bostäder dessutom säljstartar varje månad, vilket ökar konkurrensen om en redan begränsad kundgrupp, med resultat att försäljningen i nyproduktionsprojekten avtar.

Svensk Nyproduktion har beräknat vilka inkomstkrav som ställs för att kunna köpa en genomsnittlig säljstartad bostadsrätt under 2018, med 85 procent belåning, i alla kommuner i Stockholms län. De har räknat på vilken inkomst som krävs för att kunna betala avgift och amortering samt klara 7 procents ränta och bankernas kvar att leva på-kalkyler (KALP).

Svensk Nyproduktion har utgått från att man har kontantinsatsen på 15 procent. Tar man hänsyn till att många inte har de pengarna begränsas antalet som kan efterfråga nyproduktion ytterligare, påpekar Jesper Höök.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom