Mindre pengar över till husköpet

Swedbanks Boindex för Sverige sjönk till 126,3 under det första kvartalet 2015 från 129,1 under fjolårets fjärde kvartal. Därmed fick hushållen det svårare att få råd med husköpet.

“Köpkraften för småhus och bostadsrätter försämrades i ljuset av snabbt ökade priser, trots kraftigt sjunkande räntor”, uppger Swedbank.

Hushållens marginaler vid husköp var dock i genomsnitt 26 procent enligt indexet, vilket är en hög siffra sett i en historisk jämförelse.

“I det låga ränteläget har hushållen goda marginaler vid köp av småhus och bostadsrätter sett till landet som helhet. I storstadsregionerna är marginalerna dock sämre och i innerstadslägen är marginalerna små. På bostadsrättsmarknaden i städerna Stockholm och Göteborg är marginalerna till och med negativa”, skriver Swedbank.

Boindex mäter husköpkraften utifrån medianpriser på småhus. Boindex är 100 när hushållen använder 15 procent av förvärvsinkomsten före skatt till bolånekostnader. När Boindex överstiger 100 har hushållen råd med sitt boende enligt den fastställda normen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.