Nattsvart syn på bopriserna

Hushållens syn på bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin. Aldrig tidigare under 17 års tid har SEB:s boprisindikator rasat så mycket som nu

Indikatorn föll i april med hela 67 punkter till minus 20 vilket är den största förändringen under en enskild månad någonsin. Ingen region skonas utan raset är markant över hela landet med störst minskning i Stockholm och Skåne.

Andelen hushåll som ändå tror på stigande bostadspriser uppgår nu till 22 procent medan den motsatta kategorin stiger från 8 till 42 procent. Andelen som tror på oförändrade priser har minskat med två enheter och ligger på 27 procent.

“Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden”, heter det i ett pressmeddelande från SEB.

Viktig indikator

– Vi har inte sett motsvarande nedgång i priserna ännu. Men hushållens uppfattning är en viktig indikator. Tror många att bopriserna kommer gå ned och om man är beredd att betala mindre och inte gå lika långt i budgivningar, så kan priserna självklart bli lägre, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB till TT.

– I viss mån är sådana här uppfattningar lite självuppfyllande, tillägger han.

Hur prisutvecklingen kommer se ut beror på hur krisen som följer i coronaviruset spår utspelar sig framöver.

– Finns det tecken på att vi kan återvända tillbaka till det mer normala inom en relativt snar framtid kanske priserna inte påverkas särskilt mycket.

För den som är aktuell på bostadsmarknaden i dagsläget är det bra att sälja den nuvarande bostaden först, enligt Jens Magnusson.

– Det finns ingen anledning att vara jätterädd för bostadsmarknaden. Men eftersom det kan bli en nedgång är det bättre att sälja först, säger han.

Över Riksbankens förväntningar

När det gäller synen på Riksbankens reporänta är den dock i stort sett oförändrad och i snitt tror man att den om ett år ligger på 0,48 procent, en marginell minskning från 0,50 procent, heter det i pressmeddelandet.

“Hushållen ligger klart över marknadens och Riksbankens egna förväntningar. Mot bakgrund av att vi nu går in i en lågkonjunktur är det dock troligare att reporäntan kommer att hållas låg ett bra tag till. Men det är å andra sidan inte samma sak som att bostadsräntorna kommer att vara lika låga och det är inte fel att ha en viss beredskap för att dessa kan stiga om till exempel bankernas upplåningskostnader fortsätter att stiga”, säger Jens Magnusson.

Något fler jämfört med föregående månad (tre procentenheter) planerar nu att binda räntan inom en kommande tremånadersperiod. Totalt sett betyder det att sju procent svarat att de har för avsikt att göra så.

Boprisindikatorn genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB och bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.