Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nej till Stenbecks lyxbyggen på Björkö

2013-07-24 14:39
Folkpartisten Peter Olevik Dunder (på bilden ovan) gav Cristina Stenbeck strandskyddsdispens för hennes planerade bygge på Björkö. Nu kör Länsstyrelsen över Haninge Kommuns beslut och säger nej till merparten av byggnaderna. Foto: Folkpartiet/Scanpix

Cristina Stenbeck har fått ett slutgiltigt nej angående stora delar av sina extravaganta byggplaner på Björkö utanför Stockholm.

Cristina Stenbeck köpte i slutet av 2012 en fastighet på 120 hektar på Björkö i Stockholms skärgård. Fastigheten, som går under namnet Björkö Gård, ägdes tidigare av journalisten och finansmannen Henrik Andersson. Köpeskillingen uppgick till 37 miljoner kronor.

På tomten står en villa som byggdes så sent som 2006. Den ska rivas för att göra plats åt en ny villa på runt 500 kvadratmeter. Villan har ritats av stjärnarkitekten Gert Wingårdh.

Ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Haninge kommun, Peter Olevik Dunder (FP), beviljade Cristina Stenbeck strandskyddsdispens för uppförandet av ytterligare ett antal byggnader på fastigheten. Men länsstyrelsen har nu slutgiltigt rivit upp stora delar av kommunens beslut.

Det innebär att Cristina Stenbeck endast får klartecken för huvudbyggnaden. De planerade gästhusen och poolhuset får inte uppföras.

Det är inte första gången som länsstyrelsen kör över Haninge kommun i den här typen av frågor. När Marcus Wallenberg ville bygga 23 fritidshus på Aspön 2012 sade länsstyrelsen och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund nej. Men den gången slutade det med att kommunstyrelsen till sist godkände byggplanerna genom att rösta nej till att upphäva den 55 år gamla byggplanen.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom