Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordea: Boprisfallet kan leda till kronförsvagning

2017-11-14 14:02
Foto: Fredrik Sandberg / TT

När bostadspriserna nu sjunkit ganska kraftigt två månader i rad kan utländska investerares fokus på Sverige och riskerna från bostadsmarknaden komma att öka.

Om utländska aktörer på allvar börjar oroa sig för en större nedgång som slår över på konsumtionen och den bredare ekonomin kan det få kronan att försvagas ytterligare.

Det säger Martin Enlund, chefsstrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det globala investerarkollektivet ser Sverige som en av få större bostadsmarknader som ännu inte haft någon korrektion och det har kommit siffor om att Stockholm har bland de högsta bostadspriserna i världen. Det är klart att de globala investerarnas fokus på Sverige riskerar att intensifieras nu när det ser ut som om vi har en början på någon slags korrektion på bostadsmarknaden", säger han.

Ännu är rörelserna som kan hänföras till den svenska bostadsmarknaden ganska beskedliga och många utländska aktörer har länge varit positiva till Sverige och kronan, men sentimentet kan svänga snabbt om fokus ökar på denna fråga.

"Vi kan hamna i ett lägre där kronan försvagas för att utländska aktörer börjar betta på att detta blir en större och mer varaktig korrektion som spiller över på konsumtionen och annat. Om utländska investmentbanker börjar hetsa upp sig kan det trycka kronan en bit. Vilket visserligen bara vore bra för Riksbankens inflationsprognos", säger Martin Enlund.

Han påpekar att det finns en stark korrelation mellan bostadspriserna och privatkonsumtionen. I ett riskscenario där man drar ut den negativa prisutvecklingen de senaste tre månaderna på bostadsmarknaden framåt i tiden skulle priserna sjunka med 10 procent i årstakt i slutet av 2018.

"I ett sådant scenario borde vi vara oroliga för konsumtionen. Även om sådana här korrelationer överdriver orsakssambanden är det klart att en inbromsning på bostadsmarknaden kommer att få folk att konsumera mindre. Börjar bostadspriserna sjunka bildas nedåtrisker för både konsumtionen och bostadsbyggandet, som har varit viktiga drivkrafter för svensk tillväxt", säger han.

Martin Enlund säger att det därför blir mycket intressant att se hur svensk detaljhandel och konsumtion utvecklas de kommande kvartalen. Han jämför med Norge, där bostadspriserna sjunkit i ett halvår.

"Där har man fått ett par halvdana konsumtionssiffror på sistone, vilket förmodligen är hänförbart till att bostadspriserna bromsat in. Något liknande kan ske även i Sverige", säger han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom