Nordea: Bostadsmarknaden är ett mörkt moln över ekonomin

Även den relativt måttliga boprisnedgången under hösten 2017 har fått hushållens konsumtion att stagnera.
Nordea: Bostadsmarknaden är ett mörkt moln över ekonomin - bostad-moln-700_binary_6878687.png

Skulle bostadspriserna mot förmodan falla kraftigt skulle också konsumtionen försvagas ordentligt, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

SBAB:s chefekonom Robert Boije menar dock att man inte ska vara alltför orolig eftersom Sverige inte verkar ha den bolånefinansierade överkonsumtion som varit den utlösande faktorn i andra länder där privatkonsumtionen fallit som en följd av sjunkande bostadspriser.

“Även den milda svackan vi hade 2017, när småhuspriserna sjönk ett par procent, har haft effekt på konsumtionen. Det är ingen dramatik, men det märks på konsumtionen. Detta är samtidigt bara en västanfläkt av vad som skulle hända om det smäller till ordentligt på bostadsmarknaden”, säger Torbjörn Isaksson.

Han påpekar att den jämförbara statistik som finns – SCB:s kvartalsvisa fastighetsprisindex för småhus – sjönk 2 procent 2017-2018 jämfört med 20 procent under 1990-talskrisen.

“Vi tror inte att vi får någon markant sättning, men bostadsmarknaden är ett mörkt moln som tyvärr kommer att sväva över svensk ekonomi i många år. Skulderna skapar en sårbarhet som gör oss mer känsliga för störningar. Mest känsligt är om räntorna skulle stiga av något skäl vi inte kan se i dag”, säger han.

Torbjörn Isaksson säger att bostadspriser historiskt varit en viktig faktor för förändringar i hushållens konsumtion och menar att man tydligt kan koppla den svaga utvecklingen för hushållens konsumtion på senare tid till nedgången på bostadsmarknaden.

“Vi vet att bostadspriser historiskt har haft en stor betydelse och när vi nu fick en sättning på bostadsmarknaden mattas konsumtionen av direkt, precis som man kan förvänta sig. Historien upprepar sig och då får den bästa bedömningen bli att bostadspriserna har haft en betydelse”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.