Norman: Dåligt bygga ”långt-bort-i-stan”

Huruvida ökat bostadsbyggande är bra eller dåligt för den finansiella stabiliteten i Sverige beror på var man bygger, enligt finansmarknadsminister Peter Norman.

”Det beror på. Bygger man ’långt-bort-i-stan’ så är det inte så bra”, sade Peter Norman till SIX News i samband med SvD Investor Summit på Berns i förra veckan.

”Vi har ju haft ett lågt byggande i till exempel storstadsregionerna under en längre tid. Det är klart att det vore bra om det byggandet ökade, men återigen, man måste beakta andra länders avskräckande exempel”, säger han och hänvisar till enorma byggprojekt i länder som Irland, Spanien och Portugal.

”Det är bara att åka där nu och se skeletten av konstruktioner som är förfärande”, säger han.

Norman anser generellt att husprisuppgången i Sverige kan förklaras av fundamentala faktorer såsom låga räntor, sänkta bostads- och inkomstskatter, ekonomisk tillväxt, och urbanisering. Det innebär dock inte att priserna inte kan falla framöver, uppgav han för reportrar.

Ifall hushållens skuldsättning framöver ökar i en takt som är oacceptabel kommer regeringen att agera, uppger Norman vidare. Det krävs dock mer analys innan man kan dra några ordentliga slutsatser, säger han samtidigt.

Angående eventuella amorteringskrav anser han att det är bra med utökade amorteringar, men att man samtidigt måste beakta att det är olämpligt med amorteringskrav under vissa faser i livet.

Frågan om ränteavdragens framtid är samtidigt en svår fråga, anser Norman som hänvisar till hushållens behov av förutsebarhet vid stora investeringsbeslut såsom bostadsinvesteringar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.