Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nytt drag på bostadsmarknaden

2016-08-23 14:00

Nu är det åter tryck i bostadsvisningarna efter semesterperioden, även i storstadsområdena, noterar mäklare.

Efterfrågan ser ut att ha återhämtat sig och just nu det är säljarnas marknad, enligt en undersökning.

– Det här var en helg då vi märker att marknaden är igång på allvar. Det var mycket folk ute och tittade, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Även hos Erik Olsson Fastighetsförmedling har intresset märkts av.

– Det är ett styrkebesked nu när utbudet har ökat så mycket och det verkar som att det finns en efterfrågeökning, säger informationschef Johan Nordenfelt.

Inför amorteringskravet som infördes den 1 juni ville många passa på att sälja sin bostad och utbudet steg.

 

LÄS MER:

Läs mer: SFS: Bostäder byggs – men är för dyrt

 

Fastighetsbyråns enkät Mäklarpanelen bekräftar att efterfrågan nu ökat efter svackan före sommaren. Men den visar samtidigt att efterfrågan, relativt sett, är svagare i Stockholms- och Göteborgsområdet jämfört med resten av landet. Enligt enkäten har bostadssäljarna ett klart övertag i övriga delar av Sverige.

"Bankerna har ju fasat in amorteringskravet under en längre tid, även innan första juni. En av effekterna verkar vara att efterfrågan sjunkit mest där bostäderna är som dyrast vilket känns naturligt. Parallellt kan vi även se att efterfrågan på villor blivit starkare än på bostadsrätter", skriver Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist i en kommentar.

Bostadssajten Booli noterar att många bostäder som inte blev sålda i våras kommit ut till försäljning igen i augusti. Trenden gäller flertalet län och märks tydligt bland annat i Stockholm och Skåne.

"När det visade sig att köparna inte var lika betalningsvilliga som man trott inför amorteringskravet, var det många som drog tillbaka sin försäljning, slår Booli fast i ett pressmeddelande.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom