Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Östermalmskyrka blir bostad för 70 miljoner

2013-08-12 11:54
Elimkyrkan i hörnet av Storgatan/Styrmansgatan på Östermalm. Foto: Stockholms stadsmuseum

Den över hundra år gamla kyrkan på Östermalm ska göras om till en enda stor bostad som ska mäta 960 kvadratmeter.

Elimkyrkan vid korsningen Storgatan/Styrmansgatan på Östermalm såldes till fastighetsbolaget BLT Projektering AB i augusti förra året.

BLT vill nu bygga om den gamla kyrkan till en enda stor bostad. Boytan blir nära 700 kvadratmeter i tre våningar. BLT vill också inreda vinden, bygga en takterrass samt bygga ett garage.

- Målet är att hitta en köpare som vill bo i hela huset, eftersom det är lite annorlunda ytor. Det är ju en stor, före detta kyrksal, säger Olle Larsson, projektledare på BLT Projektering AB, till Östermalmsnytt.

Enligt tidningen finns det ett 40-tal liknande city-villor i Stockholm. En eventuell köpare kan få betala runt 70 miljoner kronor för den ombyggda kyrkan, enligt beräkningar.

Stockholms stad har sagt ja till ändringarna av kyrkan men beslutet har överklagats av grannarna. BLT inväntar nu Länsstyrelsens beslut.

Elimförsamlingen och dess närmare 370 medlemmar flyttade ut i början av sommaren. Nu håller församlingen i stället till i den gamla Salemkyrkan på Folkkungagatan som bytt namn till Folkungakyrkan.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom