Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Priserna stiger på bostadsmarknaden

2019-03-18 07:15
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Optimismen ökar på bostadsmarknaden, enligt analysföretaget Valueguards Hox-index. Analytiker ser fortsatt stabila priser framöver.

 Valueguards HOX-index över bostadspriserna steg 0,4 procent i februari, vilket säsongsrensat motsvarade en uppgång med 0,2 procent. I årstakt steg priserna 0,7 procent.

"Överraskande uppgång", skriver SEB-ekonomen Olle Holmgren i en kommentar till februariutfallet.

"Priserna har varit i stort sett stabila sedan början av 2018 och vår Boprisindikator som återhämtat sig något i början av året tyder på stabila eller möjligtvis svagt stigande priser i närtid", skriver han.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall skriver i en kommentar att 2019 inte inletts starkt på bostadsmarknaden, men att de håller kvar vid bedömningen om en relativt stabil pristrend.

"Vi upprepar vår syn om en stabil trend för bostadspriserna och en gravis stabilisering av bostadsinvesteringarna i år", skriver hon.

Hon tillägger att priserna får stöd av bostadsbrist i framför allt storstäderna och fortsatt låga räntor. I andra vågskålen ligger ett högt utbud och stramare kreditförhållanden.

Även Nordea håller fast vid sin prognos om stabila priser, även om de framför allt ser nedåtrisker mot den prognosen.

Senioranalytiker Kristina Kruse skriver i en kommentar att bilden är lite blandad - antalet bostadsaffärer har minskat något på sistone samtidigt som utbudet fortsatt är högt. Samtidigt är arbetsmarknaden stark och räntorna väntas förbli låga.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom