Rapport: Växande bostadskris i Europa

I Europa råder ett "tyst nödläge" för bostäder. Antalet unga vuxna som bor med sina föräldrar har till exempel aldrig varit högre, skriver The Guardian.

Enligt en ny rapport från organisationen Habitat for Humanity är bostadskrisen som sattes igång av finanskraschen 2008 långt ifrån över. Byggandet av nya bostäder har rasat mellan 70 och 90 procent på senare år i Europa, enligt rapporten.

Experter varnar för att fortsatta problem, med exploderande kostnader och ett stort antal unga vuxna som tvingas bo hos sina föräldrar, sannolikt får en betydande ekonomisk effekt för Europa.

Bostadsbristen för dem mellan 18 och 34 år är allra värst i Slovenien där 74 procent fortfarande bor hemma. I Italien är siffran 66 procent och i Portugal 55 procent.

Rapporten visar att 10 procent av européerna har högre bostadskostnader än vad hushållet kan bära. I Central- och Östeuropa kan 30-50 procent av inkomsterna gå till att värma upp bostaden under vintern.

Enligt statistik från Eurostat är Grekland det land där procentuellt flest bor i hushåll där bostadskostnaden motsvarar över 40 procent av den disponibla inkomsten. Genomsnittet för EU-länderna är 11,4 procent, medan siffran för Sverige är 7,8 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.