Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rapport: Växande bostadskris i Europa

2015-11-19 11:31
Foto: boostgraphics / Alamy/All over press

I Europa råder ett "tyst nödläge" för bostäder. Antalet unga vuxna som bor med sina föräldrar har till exempel aldrig varit högre, skriver The Guardian.

Enligt en ny rapport från organisationen Habitat for Humanity är bostadskrisen som sattes igång av finanskraschen 2008 långt ifrån över. Byggandet av nya bostäder har rasat mellan 70 och 90 procent på senare år i Europa, enligt rapporten.

Experter varnar för att fortsatta problem, med exploderande kostnader och ett stort antal unga vuxna som tvingas bo hos sina föräldrar, sannolikt får en betydande ekonomisk effekt för Europa.

Bostadsbristen för dem mellan 18 och 34 år är allra värst i Slovenien där 74 procent fortfarande bor hemma. I Italien är siffran 66 procent och i Portugal 55 procent.

Rapporten visar att 10 procent av européerna har högre bostadskostnader än vad hushållet kan bära. I Central- och Östeuropa kan 30-50 procent av inkomsterna gå till att värma upp bostaden under vintern.

Enligt statistik från Eurostat är Grekland det land där procentuellt flest bor i hushåll där bostadskostnaden motsvarar över 40 procent av den disponibla inkomsten. Genomsnittet för EU-länderna är 11,4 procent, medan siffran för Sverige är 7,8 procent.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom