Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordhöga nivåer av bostadsrätter till salu

2019-04-30 15:11
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet ökar i årstakt och är på för årstiden rekordhöga nivåer.

Det är utanför Stockholm som utbudet ökar, i Stockholm minskar i stället utbudet, allra tydligast i innerstaden.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Utbudet exklusive Stockholms län ökar ordentligt, upp 8 procent på ett år och 36 procent på två års basis. I Stockholms län ser vi tvärtom ett minskande utbud på årsbasis, vilket är ännu tydligare i Stockholms innerstad", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Förra veckan, vecka 17, fanns 13.485 bostadsrätter på andrahandsmarknaden till salu på Hemnet, 4 procent fler än för ett år sedan. I Stockholms län minskade samtidigt utbudet med 2 procent, vilket var tredje veckan i rad med sjunkande utbud i årstakt. I Stockholms innerstad var utbudet 9 procent lägre än i fjol och förutom 2017 har det inte varit lägre sedan åtminstone 2015.

"Vi ser en ganska stabil tillströmning av nya annonser i Stockholm, så förklaringen till det minskade utbudet är att det går lite snabbare att sälja än tidigare. Bostadsmarknaden i Stockholm har också under början av året visat upp ett flertal pigghetstecken", säger Staffan Tell.

Vad gäller det ökade utbudet utanför Stockholm säger han att det man kan notera att utbudet i Västra Götaland ökar med 10 procent i årstakt, men att det är för tidigt att säga att det skulle hänga samman med någon ökad tröghet i försäljningen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom