Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordstort ras i Eriks Olssons bostadsindex

2017-12-08 08:23
Foto: Hasse Holmberg/TT

Det har skett ett dramatiskt fall i boprisförväntningarna under hösten. Nettoandelen visningsbesökare hos fastighetsmäklaren Erik Olsson som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser har rasat från 44 procent i augusti till -37 procent i november.

Det visar Erik Olssons Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är den största nedgången under ett kvartal någonsin. Prisförväntningarna är lika negativa som under Greklandskrisen 2011", säger fastighetsmäklarbolagets vd Erik Olsson i en kommentar.

Nu tror bara 15 procent på stigande bostadspriser det kommande året, mot 54 procent i augusti. Andelen som tror på sjunkande priser har samtidigt stigit till 52 procent från 10 procent. De flesta av dem tror på en måttlig prisnedgång, men rekordhöga 14 procent tror att bostadspriserna kommer att falla mer än 10 procent.

"En kombination av höga bostadspriser, budskap om att de unikt låga räntorna kommer att stiga och olika befintliga åtgärder för att dämpa bostadslånen, som dessutom kryddas med hårdare amorteringskrav, har skapat osäkerhet och nervositet", säger Erik Olsson.

"Trots att underliggande faktorer som sysselsättning, räntor och disponibla inkomster är väldigt gynnsamma präglas marknaden av att psykologin är ovanligt negativ på grund av oro och osäkerhet om framtiden med fokus på bostadslånen", fortsätter han.

Han säger att om man ska hitta någon ljuspunkt är det att förväntningarna nu sänkts så mycket att en rätt stor del av den prisnedgång på 10-15 procent som Erik Olsson ser på bostadsmarknaden borde vara diskonterad.

Från augusti har det också skett stora förändringar i hur stor andel av bostadens pris som visningsbesökarna räknar med att belåna. Nu räknar en rekordhög andel om 31 procent med att belåna mindre än 50 procent, vilket är gränsen för amorteringskravet. Andelen som tänkt sig låna över 70 procent, nästa gräns för amorteringskravet, har minskat från 56 till 42 procent.

"Många positionerar sig för tuffare amorteringskrav redan nu", säger Erik Olsson.

EOBi visar vidare att visningsbesökarna i genomsnitt kalkylerar med en rörlig bostadsränta på 3,62 procent när de räknar på sitt bostadsköp, vilket är ungefär 2 procentenheter över nuvarande snittränta.

EOBi bygger på svar från över 500 personer som var på bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i anslutning till söndagen den 19 november. Svaren samlades in innan regeringen sade ja till Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom