Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så mycket ökar bostadspriserna

2019-02-18 07:27
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bostadspriserna steg i januari. Mest steg villapriserna.

Bostadspriserna i Sverige steg 1,2 procent i januari jämfört med föregående månad. Säsongsrensat sjönk priserna 1,4 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har sjunkit 0,3 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 0,1 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i januari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,7 procent. Säsongsrensat sjönk priserna på bostadsrätter 0,8 procent, medan villapriserna sjönk 1,3 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit 1,2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 0,3 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 0,1 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att årets uppgång är den lägsta januariuppgången någonsin för HOXSWE, men att det bör ses i ljuset av att december var en relativt stark månad.

Antalet transaktioner i riket i januari var ungefär 5 procent lägre än samma månad i fjol, för både bostadsrätter och villor, men kring 15 procent högre än 2017.

I Stockholms län var antalet transaktioner kring 10 procent lägre än i fjol och på samma nivå som 2017 för bostadsrätter. För villor var antalet transaktioner ungefär 15 procent lägre än i fjol men 10 procent högre än för två år sedan.

Valueguard gör även en preliminär bedömning för innevarande månad. I Stockholm har priserna för bostadsrätter under första halvan av februari stigit något jämfört med januari.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom