Så mycket stiger bopriserna

Ökningen i villa- och borättspriser "står i kontrast mot samma period förra våren då marknaden stod still", skriver Valueguard.
Så mycket stiger bopriserna - hus-bostad-lagenheter-700_binary_6883114.png

Bostadspriserna i Sverige steg 0,7 procent i maj jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,7 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 2,2 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 1,8 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,6 procent i maj jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,7 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,6 procent, medan villapriserna steg 0,7 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,5 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 2,6 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 1,1 procent samtidigt som villapriserna stigit 2,3 procent.

Valueguard har också undersökt hur bostadsrättsmarknaden rört under första halvan av juni. Jämfört med maj har priserna sjunkit 1 procent i Göteborg medan de i Stockholm stått stilla, om än med en tendens till uppgång. Skulle det stå sig månaden ut skulle det vara en ovanligt stark utveckling i Stockholm. Juni tillhör normalt de svagaste månaderna på året för bostadsrätter i Stockholm och priserna har bara stigit två år så långt tillbaka som Valueguards statistik sträcker sig, från 2005.

Valueguard konstaterar att HOX-index stigit 2,6 procent sedan i januari.

”Det är en ökning liknande vårarna 2016 och 2017 och står i kontrast mot samma period förra våren då marknaden stod still”, skriver de.

De noterar också att varit en hög omsättning på bostadsmarknaden i maj, som normalt också är en högvolymmånad, särskilt för villor men även för bostadsrätter.

”Kombinationen av hög volym och prisuppgång är ett styrketecken”, skriver Valueguard.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att en mer positiv marknadspsykologi har blivit självförstärkande.

”Många sålda bostäder och en intakt prisnivå är ett styrketecken som stärker marknadspsykologin ytterligare på ett sätt som kan förstärka den rådande trenden med mindre nervositet och en positivare syn på bostadsprisernas utveckling”, säger han.

Han tillägger att utbudet visserligen är högt, men att det matchas av en hög efterfrågan.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger i en kommentar att bostadsmarknaden är tämligen stabil.

”Det är inga dramatiska svängningar åt något håll. Jag lägger stor vikt vid att fler tror på stigande priser och att många bedömer att räntan kommer att förbli låg. Det är en stor del av förklaringen till maj månads utveckling. Men det är också alltid en säsongsmässigt stark månad”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets