Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så mycket tjänar banken på ditt bolån

2012-02-28 09:02

Swedbank har som första svenska storbank föredömligt redovisat exakt hur mycket bankens marginaler är på bostadslånen. Affärsvärlden har räknat ut hur stor vinsten blir.

Bostadslån har inte alltid varit en vinstmaskin för bankerna.

”Bolånen användes som en ”dörröppnarprodukt” för att kunna göra andra typer av affärer med kunden”, skriver exempelvis Swedbank i sin årsredovisning.

Enligt bankens kommunikationsdirektör Thomas Backteman är vinsten på bolån historiskt lägre idag.

- Vi har tidigare tjänat betydligt mer på bolån eftersom både bruttomarginalerna och nettomarginalerna varit högre, säger han till Affärsvärlden.

I sin årsredovisning redovisar Swedbank hur stor bruttomarginalen är på kundernas bostadslån - i dagsläget. Diagrammet visar att den uppskattningsvis var 1 procent i slutet av förra året, enligt en artikel i Dagens Industri idag.

Netto (efter att man räknat bort likviditet, kreditförluster, administration, avkastningskrav från ägarna och så vidare) var marginalen 0,34 procent, enligt Thomas Backteman.

Det betyder att banken tjänar i snitt 3 400 kronor netto på ett lån på en miljon kronor varje år. Om du lånar två miljoner innebär det 6 800 kronor i ren vinst för banken och så vidare.

Swedbank Hypotek har cirka 1 585 512 bolån på i snitt 448 598 kronor (ett hushåll kan ha mer än ett bolån). Det innebär att enbart Swedbank tjänar närmare 2,5 miljarder kronor på sina bolånekunder - netto. Eftersom vinsten under helåret 2011 uppgick till 11,7 miljarder kronor utgör vinsten på bostadslån över 21 procent, eller över en femtedel av den totala vinsten.

Swedbank 2011

Resultat efter skatt uppgick till 11 744 mkr (7 444) under helåret 2011.

Högre räntenetto till följd av allmänt högre ränteläge påverkade  resultatet positivt.

Räntenettot ökade med 17 procent och uppgick till 19 118 mkr (16 329).

(Källa: Swedbanks årsredovisning)

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom