Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SBAB: Ny situation på bostadsmarknaden

2017-10-24 09:15
Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det verkar som om den långa perioden av ett litet utbud nu förbytts till något annat", säger statliga bolånegivaren SBAB:s boekonom Claudia Wörmann om att månadssiffror från tjänsten Booli visar på stort utbud av bostadsrätter.

I september fanns det 21.828 bostadsrätter till salu från det befintliga beståndet i Sverige - fler än de 15.622 nyproducerade som gick att köpa.

"Siffrorna visar med tydlighet att inte bara nyproducerade bostadsrätter ökat utan att antalet bostadsrätter till salu i det befintliga beståndet gradvis ökat", säger Claudia Wörmann.

"Efter en lång period med litet utbud är nu situationen den motsatta på bostadsrättsmarknaden. Ett större utbud ger inte bara mer att välja på för köparna, det kan också påverka både pris och förmedlingstid", säger hon.

Men det ser inte likadant ut i hela landet. Vissa län utmärker sig genom en mycket stor andel nyproduktion av bostadsrätter i förhållande till andelen som finns till salu på begagnatmarknaden. I andra län är det tvärtom.

Att fler begagnade bostadsrätter var till salu efter sommaren än före sommaren förklarar SBAB delvis med säsongsmässiga variationer. Nyproduktionsmarknaden är inte lika säsongsmässigt varierad. Där kommer många objekt ut på marknaden på samma gång, vilket kan leda till ökad rörlighet när de som flyttar in säljer sitt tidigare boende. Om de ser skäl att vänta med att sälja kan det dröja innan den effekten syns i statistiken, konstaterar SBAB.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom