Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SEB: Bostadsbyggandet starkare än väntat

2019-05-24 10:13
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bostadsbyggandet under det första kvartalet blev lite starkare än väntat, vilket tyder på att byggandet inte kommer att minska fullt lika mycket i år som tidigare väntat och på samma sätt kommer bostadsinvesteringarna inte tynga BNP fullt lika mycket som beräknat.

Det säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Bostadsbyggandet var lite goda nyheter för tillväxten, även om statistiken kan vara lite volatil och man inte ska dra jättestora slutsatser av ett utfall. Som det ser ut nu kan dock vår prognos för bostadsbyggandet i år möjligen behöva justeras upp lite. Bostadsinvesteringar kommer ändå att ge ett negativt bidrag till BNP i år, men kanske kan det bli lite mindre än vi räknat med", säger han.

Han säger att statistiken indikerar att byggandet av hyresrätter ökar och därmed håller uppe det totala byggandet, medan byggandet av bostadsrätter fortsätter att minska.

"Vår bedömning har varit att bostadsbyggandet inte ska kollapsa just eftersom man fortsatt kommer att bygga hyresrätter", säger Olle Holmgren.

Totalt påbörjades 13.400 bostäder under det första kvartalet i år, en liten nedgång från 13.700 första kvartalet i fjol. Småhusbyggandet föll hela 24 procent medan byggandet av flerfamiljshus ökade med 4 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom