Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Splittring om skärpta amorteringskrav

2017-09-14 12:16
Bostadsrätter på Lindhagensterassen på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

De politiska partierna är splittrade om Finansinspektionens (FI) förslag om skärpta amorteringskrav. Röster höjs för att regeringen måste säga nej.

Regeringen, som beslutar om amorteringskravet, får förslaget på sitt bord i mitten av november. Men redan nu höjs röster för att regeringen måste säga nej.

– Det kommer att slå mot unga, särskilt mot dem som inte har föräldrar med stora kapitaltillgångar, säger Mats Persson (L) i riksdagens finansutskott till Dagens Nyheter.

Han ser också att rörligheten på bostadsmarknaden skulle minska, eftersom pensionärer kan få svårare att ta nya lån.

Flera tunga remissinstanser har uttryckt kritik, bland dem LO och Svenska bankföreningen.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed är också tveksam.

Men moderaternas Ulf Kristersson anser att det är nödvändigt att agera för att dämpa utvecklingen med hushållens ökade skuldsättning.

"Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav skulle vara ett verktyg för att göra detta. Ökade krav på amortering har bieffekter, men att inte vidta åtgärder i detta läge vore sämre", skriver han i en kommentar till TT.

Skärpta krav skulle enligt förslaget innebära att den som tar ett nytt bolån som är större än 4,5 gånger hushållets inkomst måste öka sin amortering med en procentenhet jämfört med i dag.

FI:s styrelse fattar beslut om förslaget den 13 november.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom