Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Starbucks-utmanare ansöker om New York-listning

2019-04-23 08:15
Starbucks i Shanghai Foto: Chinatopix via AP/TT

Den snabbväxande Starbucks-utmanaren Luckin Coffee, vars uttalade mål är att överträffa Starbucks i antalet butiker i Kina mot slutet av 2019, har lämnat in dokument till amerikanska finansinspektionen SEC om börslistning i New York.

Pekingbaserade Luckin Coffee startades för 18 månader sedan och räknar med att ta in upp till 800 miljoner dollar i noteringen, vilket är i tillägg till en nyligen aviserad kapitalanskaffningsrunda där 125 miljoner dollar, efter vilken bolaget värderades till 2,9 miljarder dollar.

Kaffekedjan har expanderat mycket snabbt i hemlandet och har valt New York framför Hongkongbörsen är att den senare kräver att bolag inför en notering kan visa upp en treårig finansiell historik.

Ett annat bidragande skäl till valet av USA är att Luckin vill kunna mäta sig värderingsmässigt med sin amerikanska konkurrent Starbucks.

Kina är den amerikanska jättens näst största marknad efter 20 år av verksamhet. För närvarande finns 3.400 Starbucks i landet. Vid nyåret uppnådde antalet kaféer 2.000 i antal.

Starbucks konkurrerar inom onlinebetjäning, som blivit en av Luckins främsta grenar, med Alibaba. Luckin har för sin del parat ihop sig med nätkonkurrenten Tencent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom