Storbankerna tappar bolåneandel

De svenska storbankerna fortsätter tappa mark mot bolåneutmanare.
Storbankerna tappar bolåneandel - bostad-morka-moln-affarsvarlden-700_binary_6865970.png

Under januari-juli i år har de svenska storbankerna endast tagit 58 procent av de nya svenska bolånevolymerna trots att de sitter på hela 78 procent av den befintliga bolånestocken.

Det visar en färsk rapport från finansjättens Citis bankanalytiker som varit på fältbesök i Köpenhamn och Stockholm.

Citi resonerar att storbankerna prioriterat sina räntenetton och därmed tappat volymtillväxt i konkurrens mot utmanaraktörer såsom statliga SBAB, Danske Bank och Länsförsäkringar.

Citi-teamet förblir övertygande om att investerare bör vara fortsatt försiktiga med svenska storbanksaktier. Att storbankerna har potential att förbättra räntenettona ytterligare vid en svensk reporäntehöjning är redan inprisat. Samtidigt finns risker för en försvagad svensk bostadsmarknad när nyproduktionen nu kommer ikapp befolkningstillväxten, resoneras det vidare. En bopriskrasch ligger däremot inte i Citi-analytikernas förväntningar.

På annat håll i rapporten pekas på hur volymökningarna inom svenska konsumtionslån bidrar till hushållens totala skuldsättning. Citi pekar på att trots de många nischbankernas stora gemensamma andel så är det Swedbank och Handelsbanken som har enskilt störst marknadsandelar, på 18 respektive 16 procent. På konsumentlånesidan manar Citi till vaksamhet vid tecken på inbromsande svensk konsumtion.

På den obligatoriska frågan om var Nordeas huvudkontor ska ligga ser Citi mer än 50 procents sannolikhet för en flytt. Citis stalltips är att flytten går till Helsingfors.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco