Större utbud än efterfrågan på bostadsrätter

Utbudet överstiger efterfrågan på svensk bostadsrättsmarknad. Det skriver SBAB som utifrån siffror från bostadssajten Booli undersökt hur utbudet såg ut på nyproduktions- respektive begagnatmarknaden under i april i år, jämfört med april 2018.
Större utbud än efterfrågan på bostadsrätter - bostad-bopriser-700_binary_6957314.jpg

”I riket som helhet har andelen nyproducerade bostadsrätter till salu i april minskat något jämfört med förra året. I nio län har nyproduktionsmarknaden minskat. Bostadsrättsutbudet för begagnade bostäder har ökat i alla län förutom i Örebro och på Gotland”, skriver SBAB.

I riket som helhet fanns det 20.623 begagnade lägenheter till salu, i april i fjol fanns det 19.526 enheter.

”Förklaringen till det ökade utbudet på begagnatmarknaden ligger inte i att fler vill säja sina bostadsrätter samtidigt, orsaken ligger i att fler väljer att sälja innan de köper ny bostad, det påverkar förmedlingstiderna”, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Hon lägger till att det nu, till skillnad mot för ett par år sedan, är väldigt ovanligt att lägenheter säljs före visning.

”Det byggs upp ett förråd av bostäder till salu helt enkelt. För en del har det blivit svårare att köpa bostad, det påverkar efterfrågan, så i dag är det helt klart så att utbudet överstiger efterfrågan”, fortsätter hon.

Antalet nyproducerade bostadsrätter till salu var 19.022 enheter i riket, ned från 19.888 stycken i april 2018.

”68 procent av alla nya bostadsrätter som var till salu i april fanns i storstadslänen. I en del län där nyproduktionsmarknaden minskat kan man koppla det till enstaka projekt som sålt slut. I andra län, med hög nyproduktionstakt och många projekt som exempelvis i Uppsala och i Stockholm kan minskningen förklaras av att man dragit i bromsen”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.