Stort utbud av nybyggda lägenheter

Antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökade i januari samtidigt som begagnade bostadsrätter minskade. Det visar en sammanställning som den statliga bolånejätten SBAB genomfört. 

Förra året fanns det totalt 19 016 nyproducerade bostadsrätter till salu i Sverige, i år fanns det 20 815. Av de totalt 20 815 nya bostadsrätterna i januari var 13 798 till salu i storstadslänen. 2 653 nyproducerade bostadsrätter var i januari i år till salu i Skåne län, 7 822 i Stockholms län och 3 323 i Västra Götalands län. 

67 procent av det totala utbudet av nyproducerade bostadsrätter var till salu i landets tre storstadsregioner. Det är en minskning sedan samma tid förra året då 71 procent av alla nyproducerade bostadsrätter till salu fanns i storstadsregionerna.

”I Sverige som helhet ökade antalet bostadsrätter på nyproduktionsmarknaden i januari jämfört med förra året. Utvecklingen i Stockholms län är annorlunda än den för riket. Här var det färre bostadsrätter till salu i år jämfört med förra året, såväl begagnade som nyproducerade. Vad gäller nyproduktionen anpassar man sig nu till sämre efterfrågan”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande. 

Totalt sett har utbudet av begagnade bostadsrätter till salu minskat. Förra året fanns det 19 753 begagnade bostadsrätter till salu i januari. I år fanns det 18 222.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets