Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svag månad för bostadsrätter

2019-02-05 08:43
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholm pekar mot uppgång på 0,3 procent i januari, jämfört med föregående månad.

Det skriver Danske Bank i en analys på tisdagen.

Det är klart svagare än normalt, priserna brukar säsongsmässigt stiga med 1,5 procent i januari enligt Danske Banks indikator.

"Priserna på bostadsrätter i Stockholm låg i princip stilla i januari som normalt brukar vara årets starkaste månad. Det vittnar om en stor osäkerhet om prisutvecklingen och riskerar att tynga försäljning och nyproduktion det kommande året", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

Danske Bank menar att den svaga utvecklingen i januari ligger i linje med deras tidigare bedömning om att priserna på bostadsrätter i Stockholm kommer att falla 5-10 procent i år.

"Ändrad prispsykologi, ett överhäng av nyproducerade bostadsrätter, mer strikt kreditgivning, obefintlig reallöneutveckling och de ökade amorteringskraven är faktorer bakom den bedömningen", skriver banken.

Danske Bank boprisindikator baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom