Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sveriges bostadspriser fortsätter uppåt

2019-10-17 07:26
Foto: Karin Grundeus/Booli

Bostadspriserna i Sverige steg 0,4 procent i september jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,6 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 1,8 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 2,7 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i september jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,4 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,8 procent, medan villapriserna steg 0,6 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 2,1 procent samtidigt som villapriserna stigit 3,0 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Under första halvan av oktober har priserna varit stillastående i Stockholm medan de ökar med 1 procent i Göteborg.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att bostadsmarknaden är minst lika stark som tidigare.

"Utbudet matchas av efterfrågan på ett sätt som ger en balanserad och stark marknad med en stabil prisbild", säger han.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, säger att det finns en groende optimism i marknaden och spår en fortsatt stabil prisutveckling framöver.

Under första halvan av oktober har priserna på bostadsrätter varit stillastående i Stockholm medan de ökat med 1 procent i Göteborg, enligt Valueguard.

Fredrik Kullman upplever ingen avmattning och beskriver intresset på marknaden som stort.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom