Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tre års uppgång utraderad

2012-01-17 09:35
Prisutvecklingen för villor och bostadsrätter jämfört med KPI. Foto: Mäklarstatistik

Efter flera års prisuppgång på bostäder skedde ett trendbrott under 2011. Nu understiger villapriserna KPI för första gången sedan finanskrisen.

Året inleddes bra, men överlag innebar 2011 nedåtgående priser på bostäder och villor.

De senaste fyra årens uppgång har ätits upp och idag ligger villapriserna under KPI (konsumentprisindex). Bostadsrätternas uppgång är fortfarande något över KPI-kurvan.

Under 2011 såldes ungefär 130 000 bostäder enligt Skatteverket.

— Vi har under många år haft kraftiga prisökningar på bostäder i Sverige som legat långt över KPI. 2011 inleddes starkt, men allt eftersom turbulensen och oron i vår omvärld ökade i kombination med ett allt större utbud av bostäder började marknaden mattas av med prisnedgångar som följd, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Han är osäker på om prisfallet är bestående eller om det är tillfälligt. Framtiden får helt enkelt utvisa vart priserna tar vägen.

— Det är svårt att säga hur priserna kommer att utvecklas under 2012. Om räntan ligger kvar ungefär på dagens nivå eller lägre under en längre period kan det stabilisera priserna, säger Peeter Pütsep.

Fallet har fortsatt under december visar färsk mäklarstatistik, för riket föll priserna på borätter med 11 procent. Villapriserna stod stilla under samma period. Peeter Pütsep påpekar att december är en månad som påverkas av säsongsvariationer.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom