Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trendbrottet - säljarna har åter övertaget på bomarknaden

2019-09-05 08:37
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

För första gången på två år har nu säljarna övertaget på den svenska bostadsmarknaden.

Det visar Fastighetsbyråns Mäklarpanel, enligt ett pressmeddelande.

När mäklarna i augusti får ange för vilka bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig - köparna (0) eller säljarna (10) - blir snittet 5,05, upp från 4,72 i augusti. Ett litet övertag för köparna har alltså blivit en knapp fördel för säljarna, för första gången sedan augusti 2017.

"Trenden vi sett sedan början av året håller i sig. Efterfrågan ökar och vi har även en svag prisuppgång. Det har nu tippat över till en marginell fördel för säljarna men i praktiken är det balans på marknaden. Säljare och köpare möts i högre utsträckning än tidigare och det görs mycket affärer. Även om det kan skilja sig från ort till ort så har vi generellt stabila och bra förutsättningar för både säljare och köpare just nu", säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

Stor-Malmö är den region där säljarna har störst fördel, medan köparna har övertaget i Stor-Stockholm. Övertaget minskar dock till 4,33 från 4,13.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 1.100 mäklare runt om i landet. Denna enkät genomfördes den 26 augusti till 3 september och totalt svarade 448 personer.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom