Valueguard: Överskatta inte en boprisuppgång

En trolig uppgång för bostadspriserna nu i januari ska inte övertolkas som att bostadsmarknaden vänt upp, menar Valueguards vd.
Valueguard: Överskatta inte en boprisuppgång - bostad-skymning-700_binary_6888196.png

Det finns ett mycket tydligt säsongsmönster i Valueguards HOX-index över svenska bostadspriser, där januari är den starkaste månaden på hela året. Därför ska inte en trolig uppgång för bostadspriserna i januari inte övertolkas som att bostadsmarknaden vänt upp, utan för att kunna få någon indikation på trenden bör man invänta statistiken för februari.

Det säger Valueguards vd Lars-Erik Ericson till Nyhetsbyrån Direkt.

”Januaristatistiken måste sättas i relation till hur januari brukar vara. I snitt har HOX för Sverige stigit 3,6 procent från i december. Skulle det stiga 2,5 procent kommer rubrikerna att vara att det varit en kraftig prisökning, fastän det egentligen är en nedgång säsongsrensat. Det är inte bra om man misstolkar säsongseffekten som att den underliggande marknaden har förändrats”, säger han.

Eftersom trenden för bostadspriserna är att de stiger runt 0,6 procent per månad skulle en uppgång på kring 3 procent motsvara oförändrade priser säsongsrensat.

”Skulle HOX-index stiga rejält över 3 procent i januari skulle det vara intressant, liksom om det skulle stiga rejält under 3 procent. En uppgång på 2,5 eller 3,5 procent bör man däremot ta med en nypa salt. Något som verkligen skulle vara läskigt är om vi får en nedgång i januari”, säger Lars-Erik Ericson.

Valueguards HOX-index, som går tillbaka till 2005, har aldrig sjunkit i januari. Som svagast har det stigit 1,7 procent från i december.

Mönstret med stigande bostadspriser i januari är dessutom extra stort efter de år när bostadspriserna, liksom under 2017, sjunkit under hösten. När bostadspriserna sjunkit tidigare – 2007, 2008 och 2011 – har de sedan stigit med hela 4,6 procent i snitt i januari (se bild).

”Tittar man tillbaka på tidigare nedgångar har vi haft en tydlig rekyl upp i januari och nedgången under hösten har återhämtats på några månader. I och med att det är så mycket psykologi i bostadsmarknaden kan säsongseffekten få i gång marknaden igen”, säger Lars-Erik Ericson.

Han tror att tidigare mönster mycket troligt upprepar sig i år, med en uppgång för HOX-index i januari.

”Vi ser att mäklarna rapporterar om att det är en skillnad på marknaden, med fler besökare på visningarna. Vår egen veckovisa mäklarpanel visar också på en stor skillnad mot mitten på december, när det var som mörkast”, säger han.

Lars-Erik Ericson förklarar den stora skillnaden mellan december och januari med att december är slutet på en säsong på bostadsmarknaden medan januari är början på en ny.

”Ett antal bostäder i december säljs för att säljaren misslyckats tidigare under hösten och nu får krypa till korset och acceptera ett lägre pris. Man kan också se att det i december säljs många bostäder som legat ute länge till försäljning. Det handlar om bostäder som av någon anledning är mer svårsålda”, säger han.

I januari kommer det ut många nya bostäder till försäljning och de som säljs redan i januari är de mest populära objekten.

”Därför får vi den största säsongsskillnaden i priserna under året mellan december och januari. Det gör att man ska man vara försiktig med tolkningen av januaristatistiken och vänta till februaristatistiken innan man kan säga något om det är en ny trend eller inte. Februari jämfört med januari är en bra indikator för vart vi är på väg”, säger Lars-Erik Ericson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets