Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Villapriserna drar ifrån

2017-06-15 08:51
Foto: TT

Villapriserna steg mer än priserna för bostadsrätter i maj. Uppgången var särskilt stor i Stockholm där medelpriset för en villa för första gången översteg 6 miljoner kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Det är klart högre än medelpriset på 3,3 miljoner kronor i hela riket.

Villapriserna stiger också i resten av landet. För första gången uppmättes den genomsnittliga skillnaden mellan annonserat pris och kontraktspris för villor till över 10 procent.

– Det är ganska mycket översatt i kronor. Det innebär en ökning på 300|000 kronor för en villa med ett annonspris på 3 miljoner kronor, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det finns flera anledningar till uppgången, förklarar han.

– I storstäderna har man börjat resonera att det är värt att köpa villor i ytterområdena för samma pris som en bostadsrätt i centrum. Samtidigt har villamarknaden blivit starkare i residensstäder.

För bostadsrätterna var prisnivån oförändrad i maj.

– Det handlar inte om något trendbrott. Bostadsrättsmarknaden är fortsatt attraktiv. Det skulle vara om priserna utvecklas negativt ett antal månader i följd.

I sommar kan man vänta sig en säsongseffekt på marknaden där medelpriset mattas av något för både bostadsrätter och villor, främst i Göteborg och Stockholm, enligt Flink.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom