Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

C-Rad: "Väldigt tråkigt om Lars Nyberg tvingas bort"

2017-09-22 11:36
Telias förre vd Lars Nyberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Medicinteknikbolaget C-Rads största ägare Per Hamberg backar upp sin korruptionsåtalade styrelseordförande Lars Nyberg.

"Vi kommer inte att förändra något utan att vi har ordentligt på fötterna. Och vi tycker att det skulle vara väldigt tråkigt om han skulle tvingas bort", säger C-Rads storägare Per Hamberg till Nyhetsbyrån Direkt.

När Direkt når Per Hamberg har han precis nåtts av beskedet om att den tidigare Telia-chefen och nuvarande ordföranden i C-Rad Lars Nyberg åtalats för korruption.

Per Hamberg lämnar mycket goda vitsord om sin styrelseordförande och jämför hans storhet med Percy Barnevik som tidigare var vd för ABB fram till 1996.

"Han är en extremt kompetent och duktig person i C-Rad och vi värdesätter hans arbete. Sedan han kom in i styrelsen och blev ordförande har bolaget haft en väldigt positiv utveckling", säger Per Hamberg.

Per Hamberg menar vidare att frågor om etik och moral har blivit viktigare frågor i styrelserummen på senare år.

"Synen på mutor har förändrats genom åren. Tidigare hyllade man fantastiska affärer som gjordes och man frågade inte mycket hur det gått till. Aktieägarna och marknaden har applåderat allting som har skett. Det må ha varit Ericsson, Scania eller Volvo. Sedan har Moder Teresa kommit in på bolagsstämmorna", säger Per Hamberg.

C-Rad är verksamt inom strålbehandlingsmarknaden med bland annat utrustning för positionering. Per Hamberg är största ägare i C-Rad med en aktiepost motsvarande 8,9 procent av kapitalet och 16,2 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings. Per Hamberg sitter i bolagets valberedning.

Näst största ägare i C-Rad är korruptionsåtalade Lars Nyberg med aktier motsvarande 8,0 procent av kapitalet och rösterna i bolaget.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom