Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dollarn tappade på rykten

2017-08-17 17:09

Dollarn handlades starkare under större delen av torsdagen men backade efter rykten om Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohns avgång.

Euron tappade på eftermiddagen i samband med publiceringen av protokollet från ECB-mötet den 20 juli.

Av protokollet framgick att ledamöterna var oroliga för att euron skulle bli alltför stark.

"Förstärkningen av euron kan delvis ses som en återspegling av förändringar i relativa fundamenta i euroområdet gentemot resten av världen" men "det uttrycktes oro över risken att växelkursen blir alltför stark i framtiden", stod det i protokollet.

Vid mötet noterades också att ECB behöver mer policyutrymme och flexibilitet för att justera policyn och graden av penningpolitisk ackommodering, om och när det behövs, i vardera riktning.

"ECB är definitivt mer oroade än marknaden trodde", sade Simon Derrick, chefanalytiker vid Bank of New York Mellon i London, till Reuters.

"Jag tror det är möjligt att du kan se ytterligare nedåttryck på euron härifrån", sade han.

Capital Economics skrev i en kommentar att protokollet tyder på att det inte blir "några fyrverkerier" i ECB-chefen Mario Draghis tal vid konferensen i Jackson Hole nästa vecka.

Captial Economics tolkar också protokollet som att rådet anser att det är bäst att vänta till oktobermötet innan man meddelar förändringar i QE-programmet.

"Jag ser ECB:s formulering som en önskan att förhindra att euron stärks ytterligare", sade Kristian Toedtmann, ekonom vid DekaBank i Frankfurt, enligt Bloomberg News.

"Om styrkan fortsätter kan det vara en faktor som hindrar ECB från sin normalisering och tvingar dem gå framåt i långsammare takt", fortsatte han.

Under seneftermiddagen tappade dollarn efter obekräftade rapporter om att Gary Cohn, chef för USA:s nationella ekonomiska råd, skulle avgå.

I media har det under veckan rapporterats att han var "äcklad" av presidentens kommentarer i samband med händelserna i Charlottesville.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 2,22 under samma period.

Amerikansk industriproduktion steg 0,2 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med en ökning på 0,3 procent.

Annan statistik från USA visade att antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan sjönk med 12.000 till 232.000 personer.

Euron stärktes samtidigt till nivåer runt 1:1735.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym, inklusive bensin, steg 0,3 procent i juni jämfört med föregående månad och med 1,3 procent i årstakt.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha ökat 0,2 procent under månaden och ha ökat med 1,4 procent jämfört med samma månad året före, enligt Bloomberg News.

Pundet noterade små rörelser i samband med statistiken, men sjönk omkring 0,1 procent under dagen.

Kronan tappade 3 öre mot euron jämfört med onsdagens stängning och handlades netto runt oförändrat mot dollarn.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,66 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom