Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU-beslut om lastbilsutsläpp taget

2019-02-19 07:33

Efter tuffa förhandlingar har EU:s lagstiftare för första gången enats om vilka utsläppskrav som ska gälla för tunga fordon.

Koldioxidutsläppen från nya tunga fordon, såsom bussar och lastbilar, ska enligt beslutet minska med 25 procent till år 2025 och 30 procent till år 2030, jämfört med 2019 års nivåer.

Beslutet, som måste godkännas i EU-parlamentet i en omröstning i mars, har föranletts av intensiva diskussioner mellan branschen och politikerna.

– Den svenska industrin har tidigare välkomnat tuffa mål men deras europeiska branschorganisation, ACEA, tycker att kraven är alldeles för hårda och hade velat se hälften så tuffa mål, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till SR Ekot.

En annan svensk parlamentariker som deltog i förhandlingarna, Jakop Dalunde (MP), är delvis nöjd med resultatet.

"Det är bra att EU tar steg mot att minska koldioxidutsläppen från lastbilar även om vi tror det krävs högre ambitioner", skriver han i en kommentar till TT.

Samtidigt anklagar han M och KD för att inte förespråka tillräckligt hårda krav.

"Moderaterna och Kristdemokraterna har i denna process tyvärr verkat som en motkraft till höjda ambitionsnivåer för utsläppsminskningar och bindande mål", säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom