Fem frågor till Tomas Billing

NCC:s ordförande om den nya topprekryteringen.

NCC har utsett ny vd. I juni tillträder Tomas Carlsson, idag vd för teknikkonsultföretaget Sweco. Tomas Billing, ordförande i NCC….

… varför föll valet på Tomas Carlsson?

Vi har gjort en kravprofil över vad man ska kunna och den var förstås lång, men med en mening så kan man säga att vi sökte ”en projektkunnig ledare”.  Och det är just vad Tomas Carlsson är. Han har jobbet 20 år på NCC och de senaste fem åren på teknikkonsultbolaget Sweco. Han ledde 8 000 personer här på NCC och 14 000 medarbetare på Sweco. Han har således varit chef över väldigt många människor och visat gott resultat. Det är viktigt.

Vad blir Tomas Carlssons viktigaste uppgift?

Att skapa lönsamhet i byggdelen. Det är mycket som är bra med NCC, bolaget har en stark finansiell ställning, industridelen (dvs grus och asfalt) går bra, liksom den svenska byggdelen. Men sammantaget går byggdelen dåligt. Vi har stora problem i Norge och mindre problem i Finland och Danmark. Tomas har jobbat nordiskt. Det är en annan fördel han har.

Vad är orsaken till NCC:s lönsamhetsproblem?

Det är lite olika, Finlands marknad var svag under en period, liksom Stavanger i Norge, men i grunden är byggmarknaderna i de nordiska länderna helt ok. Det rör sig framför allt om saker vi kan åtgärda internt. 

Hur lång tid tar det innan resultatet syns?

Det är ett stort företag och då tar det alltid lite längre tid än man vill. Det tar också tid för att det rör sig om projektverksamhet. Tomas tillträder i juli så vi får avvakta till nästa år innan hans arbete ger resultat i siffrorna. Fullt genomslag tar ett par år. Men vi gör väldigt mycket redan nu. Vi har en mycket bra tillförordnad vd i Håkan Broman och vidtar åtgärder löpande. Arbetet står inte still.

Vad säger du om den svenska bostadsmarknaden?

Byggmarknaden är stark och kommer att fortsätta vara det även om bostadssegmentet kommer att vara lite svagare. De senaste åren har alla segment varit starka. Bostäder, kontor, fabriker. När alla tre är heta blir det svårt att hitta duktiga medarbetare och materialpriser går upp. Om en av marknaderna blir lite svagare behöver det inte vara dåligt. NCC har inga orderingångsproblem, tvärtom är orderingången bra. Omsättningen är OK. Det är lönsamheten det är problem med.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.