Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ford tvingas till nedskärningar i Europa

2019-01-10 11:16
Foto: Mark Newcombe/REX/IBL

Den amerikanska fordonsjätten Ford överväger att dra ned personalstyrkan i Europa med tusentals anställda som en del av en bred omstrukturering av den förlustbringande verksamheten. Bolaget utesluter inte en stängning av fabriker.

Det rapporterar Bloomberg News och Financial Times.

Ford sysselsätter för närvarande 54.000 i Europa, i huvudsak i Tyskland, Storbritannien och Spanien.

"Det kommer att bli väsentliga förändringar i hela regionen. Vi kommer att titta på alla möjligheter", kommenterar Steven Armstrong, Fords Europachef.

Personalminskningen ska så långt som möjligt genomföras med frivilliga avgångar, uppger bolaget, som inte anger hur många som kan komma att beröras av åtgärderna. Enligt analytiker kan Ford globalt komma att minska antalet anställda med 24.000 som en del av pågående och planerade strukturåtgärder, skriver Financial Times.

Ford har redan aviserat planer på att upphöra med produktionen vid en anläggning i Bordeaux och för samtal med fackföreningar gällande en fabrik i Tyskland. En översyn av ett samriskbolag i Ryssland väntas bli klar före halvårsskiftet, enligt Bloomberg.

Ford lanserade i fjol ett globalt omstruktureringsprogram som ska spara 14 miljarder dollar, sedan verksamheterna i både Europa och Asien vänt till förlust. Tunga investeringar i utvecklingen av elfordon och osäkerheten kring brexit har satt ytterligare press på flertalet fordonstillverkare.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom