Redan miljardvinst för Skanska i NKS

Nya Karolinska lyfter resultatet för Skanska. Det skriver Affärsvärlden i senaste numret av magasinet.

Byggbolaget Skanskas goda marginaler i Sverige är ingen slump. Delvis är de hänförliga till bygget av det uppmärksammade Nya Karolinska i Solna, NKS.

Enligt en person som tidigare suttit i företagsledningen har byggmarginalen periodvis legat på 8–10 procent. En annan person, som sitter i styrelsen för Skanska, nämner en mer normal nivå på 3–4 procent, skriver Affärsvärlden i ett stort reportage i senaste numret.

Skanskas byggvinst i Nya Karolinska, NKS, bara är grädden på moset i OPS-avtalet med Stockholms läns landsting. Formellt ligger hela OPS-projektet i Swedish Hospital, ett bolag som hälftenägs av Skanska och Innisfree. Swedish Hospital har beställt byggdelarna och åtagit sig att underhålla, serva och driva allt utom själva den medicinska verksamheten.

– Lönsamheten i serviceavtalet är högre än i byggdelen, säger en person som länge jobbade nära företagsledningen till Affärsvärlden.

Enligt Swedish Hospitals årsredovisning för 2016, som är den senast tillgängliga, blev resultatet före skatt 177 miljoner kronor medan Skanskas årsredovisning anger den till 299 miljoner kronor. Årets vinst efter skatt uppgick till 253 miljoner kronor. Delat på två ägare är det gott och väl över 100 miljoner kronor per år. Totalt fanns det 2016 ackumulerade vinstmedel i Swedish Hospital på nära en miljard kronor. Skanskas andel uppgick till 427 miljoner kronor – en siffra som kommer att växa i takt med att serviceavtalet träder i kraft.

Summeras NKS-projektets byggvinst i Skanska och den hittills upparbetade vinsten för Skanska i Swedish Hospital blir det drygt 2 miljarder kronor.

Detta är en kortversion av en längre artikel om Skanska i nummer 7/2018 av Affärsvärldens magasin. Prenumeranter kan läsa hela artikeln i appen Affärsvärlden Magazin eller här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco