Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Skakigt i Swedbank fram till stämman

2019-02-25 11:15
Birgitte Bonnesen. Foto: Tobias Ohls

Osäkerheten består till dess Swedbanks utredning är klar, skriver Deutsche Bank i en analys.

Anklagelserna om att Swedbank varit inblandat i den baltiska penningtvättsskandalen ger upphov till osäkerhet som kan komma att innebära att de större kurssvängningarna håller i under den närmaste tiden.

Det menar Deutsche Bank i den analys där aktien sänks till behåll från köp, med ny riktkurs om 208 kronor (239), en sänkning Direkt rapporterat om tidigare på måndagsmorgonen.

"Swedbank har anlitat EY för att analysera materialet som ligger till grund för SVT anklagelser, något som vi tror kommer att ge större klarhet i frågan", skriver Deutsche Bank.

Fram till att utredningsresultatet publiceras i samband med stämman om en dryg månad kommer osäkerheten troligtvis ligga kvar bland investerare, bedömer investmentbanken.

I analysen framhålls det att Swedbank dominerar det estländska banksystemet, med en marknadsandel om 55 procent avseende insättningar. Att banken har en exponering mot så kallade "non resident"-kunder om än en "väldigt begränsad" sådan jämfört med Danske samt att Swedbanks baltiska delar svarar för runt 20 procent av bankens rörelsevinst.

Som lök på laxen sänker Deutsche Bank samtidigt sina estimat för Swedbanks räntenetto under 2019-2021 med mellan 2 och 4 procent till följd av lägre antaganden om räntehöjningar från Riksbanken.

"Vi räknar nu med att Riksbanken vilar på hanen till det andra kvartalet 2020 och därefter följer upp med mer gradvisa höjningar", skriver Deutsche vidare.

Efter det tunga kurstapp i onsdags och torsdags fortsätter Swedbank fredagens återhämtningsresa. Vid 10-tiden var aktien upp 0,9 procent till en kurs strax under 173 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom